Corona Virüs Hakkında Genel Bilgilendirme

0
2343

Coronavirus COVID-19 Bilgilendirme1

1Mermel L (2019)’dan değiştirilmiştir  https://www.lifespan.org/lifespan-living/coronavirus-pandemic-and-flattening-curve

Koronavirüs, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından resmen “salgın” ilan edildi. Bunun anlamı, dünyada geniş bir şekilde yayılmasıdır ve ülkeler bu duruma yönelik çabalarını arttırmalıdır.

Salgın, epidemi ve pandemi arasındaki fark nedir?

Bir hastalıktan bahsederken, bu terimler kafa karıştırıcı olabilir.

  • Bir “salgın”, bir toplulukta veya coğrafi alanda belirli bir hastalığı olan insan sayısındaki artıştır. Örneğin, her yıl yaşanan mevsimsel grip gibi.
  • “Epidemi”, bu salgının diğerlerine göre daha hızlı yayılmasıdır.
  • Bir “pandemi” bulaşıcı virüsün küresel olarak yayılmasıdır.Genellikle bu yeni koronavirüs gibi yeni bir virüs ile ortaya çıkar.

Koronavirüs neden tehlikelidir?

DSÖ’nün son salgın ilanı 2009 yılında H1N1 salgını içindi. H1N1 hızla yayılan yeni bir gripti. Bir virüs yeni olduğunda, bu genellikle bireylerin o virüse karşı çok az bağışıklığa sahip olduğu veya hiç bağışıklığı olmadığı anlamına gelir. Yeni virüsler için bir aşı geliştirilmelidir ve bu genellikle aylar sürer. Bu özel H1N1 salgını ile bazı bireylerde görülme sıklığı azalmıştır, çünkü benzer bir influenza virüsü ile önceki enfeksiyondan bir miktar korumaları olmuştur. Ne yazık ki, şu anda SARS CoV-2 olarak bilinen yeni koronavirüsle COVID-19 adlı hastalığa neden olan durum böyle değil. Sonuç olarak, nüfusun%60’ının hastalığa yakalanabileceği tahmin edilmektedir. Bununla birlikte, yaklaşık %80’inde semptom veya hafif semptom görülmez.

Yayılmayı durdurmak veya etkisini azaltmak için;

Devam eden COVID-19 salgını gibi bir salgınla karşı karşıya kaldığınızda, virüsün yayılmasını içermek için elinizden geleni yapmak, böylece yayılmayı durdurmak veya etkisini azaltmak önemlidir.

Bunu yapmak için halk sağlığı açısından yapabileceğimiz şeyler var. Toplu alanlarda, spor etkinliklerinde, sosyal toplantılarında sosyal mesafeyi korumak yoldur. Benzer şekilde, hastanelerde ziyaretçilerin kısıtlanması ve ziyaretin en savunmasız durumumuz olan huzurevlerinde ziyaretin önlenmesi veya ciddi şekilde kısıtlanması zor bir karar olsa da önemli bir adımdır.

Pandeminin etkisini azaltmak için sosyal mesafeyi korumak, elleri yıkamak gibi alınacak önlemler vaka sayılarının dağılımında “eğriyi düzleştirme” olarak bilinen şeye yardımcı olacaktır (Şekil 1). Bu, sağlık sistemimizin kapasitesini aşacak büyük bir hastalık dalgalanmasını azaltmaya çalıştığımız anlamına geliyor. Böylelikle salgın hastalığın ne kadar hızlı yayıldığı azaltılarak daha yönetilebilir hale getirilir. Herkes bir kerede hastalanırsa, hastaneleri ve doktor muayene odalarını zorlayabilecek bir hasta dalgası yaratır. Eğri düzleştirildikten sonra yine aynı sayıda insan salgın hastalıktan etkilenebilse de, daha uzun bir süreye yayıldığından sağlık birimleri için daha yönetilebilirdir.

sekil1

Şekil 1. Pandemideki vaka sayısının önlemler alınmadan (mavi çizgi) ve önlemler alındıktan sonraki (kırmızı çizgi) dağılımı. Pandeminin etkisini azaltmak için alınacak sosyal mesafeyi korumak, elleri yıkamak vb. önlemlerle vaka sayısı eğrisi düzleştirilerek (“eğriyi düzleştirme” olarak isimlendirilir) sağlık sistemimizin kapasitesinin aşılması engellenmeye çalışılarak salgın afeti yönetilmeye çalışılır.

Koronavirüs salgını ne zaman bitecek?

Mevcut koronavirüs salgını bir aşı veya “sürü bağışıklığı” olarak bilinen bir şeyle sona erecektir. Sürü bağışıklığı veya topluluk bağışıklığı, toplumun yüksek bir yüzdesinin aşılama veya önceki hastalık yoluyla hastalığa karşı bağışık hale gelmesidir. Bu noktada, kişiden kişiye yayılma olasılığı daha düşüktür.

Koronavirüs hakkında ne yapmalısınız?

  • Ellerinizi sık sık yıkayın veya el dezenfektanı kullanın.
  • Kalabalıktan kaçının.
  • Başkalarını selamlarken sarılmaktan veya el sıkışmaktan kaçının.
  • Kapı tokmağı, banyo musluk kolları vb. yüksek dokunma yüzeylerine dokunmayın.
  • Evinizdeki yüksek dokunma yüzeylerini sık sık temizleyin.
  • Yeterince uyuyun ve sağlıklı bir diyet yapın.
  • Sağlık tesisi ziyaretçi yönergelerine ve kısıtlamalarına uyun.