Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planı

0
2610

IMG_302829 Şubat Pazartesi günü  Ankara’da Meyra Palace Otelde düzenlenen “Sakarya Havzası Taşkın Yönetim Planının Hazırlanması Projesi Açılış Toplantısına” SAÜ Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Emrah DOĞAN ve Çevre İhtisas Grubu BaşkanıYrd.Doç.Dr. Beytullah Eren katıldılar. Dr. Doğan ve Dr. Eren’in toplantıdaki izlenimlerine göre;

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nce 2015 Yılının Aralık ayında başlatılan  proje tüm Sakarya Havzasını kapsamaktadır. Sakarya İlinin risk taşıyan ve son 5 yılda taşkın yaşanan alanlarının da bu proje kapsamındadır.  En nihayetinde havzanın en alt kısmında yer alan Sakaryanın taşkınlardan en çok etkilenecek ildir. Proje sonucunda taşkın riski taşıyan alanlar belirlenip 1/5000 ölçeğinde 50, 100 ve 500 yıl tekerrürlü taşkın debileri senaryoları için taşkın yönetim planları oluşturulacaktır. Bu planlar, valilik, afad, belediye ve hatta web sitesinden vatandaş ile paylaşılacaktır.
 
Bu proje temmuz 2018 de bitecektir. Proje bittiğinde hazırlanan bu taşkın yönetim planları ile imar planları revize edilebilecek, taşkın riski taşıyan alanlar kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilecek, zorunlu taşkın sigortası gündeme gelecek ve sigortacılar daha rahat karar verebilecek, vatandaş ise oturduğu evin taşkın riski taşıyıp taşımadığını taşıyorsa risk derecesini öğrenebilecektir. Yine bu planlar dahilinde olası senaryo taşkınları esnasında hangi mahalle ve sokaklarda ne kadar taşkın genişiği, derinliği e debisinin ne olacağı belirtilecektir. Taşkın hasar ve zararları belirlenebilecektir. Taşkın esnasında toplanma yerleri de belirtilecektir. En güzel yanı bunların hepsi senaryolar dahilinde olduğu için “gerçek taşkın” olmadan önce yani afet öncesinde yöneticiler ve vatandaşlar ne yapacaklarını bileceklerdir. Afet öncesi alınacak tedbirler de böylelikle sağlanmış olacaktır. 


Doç.Dr.Emrah DOĞAN

SAÜ/Müh.Fak.
İnşaat Müh.Böl.