Baraj Bendinin Yıkılması Halinde Su Altında Kalabilecek Alanların Belirlenmesi Projesi

Millî Savunma Bakanlığı Harita Genel Komutanlığı İle Üniversitemiz arasında “Baraj Bendinin Yıkılması Halinde Su Altında Kalabilecek Alanların Belirlenmesi” konulu yüksek öncelikli 3 yıl sürecek olan proje protokolü SAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Orhan TORKUL ve HGK Teknik Hizmetler Başkanı Sayın Mühendis Albay Mustafa ATA tarafından 14 Mart 2017 tarihinde imzalanarak proje başlama sürecine girmiştir. Projede; sismik, yapısal ve zemin açısından tehlike arz eden riskli barajlar tespit edilip bu barajların yıkılması halinde meydana gelebilecek taşkın yayılım alanları belirlenecektir. Taşkın yayılım haritaları vasıtasıyla taşkın tehlike ve taşkın risk haritaları üretilip bu haritalardan da faydalanılarak taşkın risk yönetim planları hazırlanacaktır. Bu proje ile ülkemizde ilk defa, baraj yıkılması neticesinde oluşabilecek çok yüksek hassasiyette 2 boyutlu taşkın yayılım modelleri geliştirilecektir. Proje yüksek öncelikli proje olup 3 yıl sürmesi planlanmaktadır. Proje, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim üyesi, SAÜ-AYM Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Emrah DOĞAN tarafından yürütülecektir. SAÜ-AYM Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman SÖNMEZ, Yrd. Doç. Dr. Gökmen ÇERİBAŞI, Arş. Gör. Fatma DEMİR projede araştırmacı olarak görev alacaklardır.