SAÜ’DE DEPREMLE İLGİLİ KONFERANS DÜZENLENDİ

0
1456

1-7 Mart Deprem Haftası nedeniyle SAÜ ve Sakarya AFAD İl Müdürlüğü işbirliğinde SAÜ Kültür ve Kongre Merkezinde deprem ile ilgili konferans yapıldı.

Gerçekleştirilen konferansa AFAD İl Müdürü Hüseyin Kaşkaş, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesinden eski Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, SAÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Orhan Torkul ve Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü  Murat Utkucu katıldı. Programın ilk konuşması  Mühendislik Fakültesi Dekanı Torkul yaptı. Torkul afet ile ilgili yaptıkları çalışmalara değinerek “Hocalarımızın tümü bu konudaki ihtiyacı zaten belirlemişti. Biz bu konuda o zaman dedik ki bir yıl boyunca tüm mühendislik birimlerimizde afet konusunu tematik olarak ele alalım. Bu bir yıllık çalışmamızın sonucunda afet yönetimi araştırma merkezini kurduk. Bu bölgede araştırdığınızda hiçbir üniversitede hatırladığım kadarıyla afet yönetimi araştırma merkezide yoktu. Bu nedenle merkezimiz bu bölgeye de cevap verecek. Bu farkındalık ve çalışmalarımız devam edecek” dedi.
RİSK YÖNETİMİ
AFAD İl Müdürü Kaşkaş AFAD’ın kurulmasıyla değişen anlayışa değinerek “Bizim AFAD olarak bir derdimiz var insanımızı bu konuda bir silkelemek. AFAD’ın kurulmasıyla Türkiye’de bir zihniyet, bir anlayış değişimi gerçekleşti. Kriz yönetiminde risk yönetimine geçildi AFAD’ ın kurulmasıyla kriz yönetiminden risk yönetimine geçildi. Bu ne anlama geliyor yani olmadan ve ölmeden önce tedbir almak” şeklinde konuştu.
AFETE HAZIR AİLE
AFAD’ ın çalışmaları ile ilgili konuşan Kaşkaş “AFAD olarak önce Türkiye afet planı hazırlandı. Ardından Sakarya İl Afet Planı yaptık . Plan hazırlarken önceliğimiz afete hazır aile oluşturmak. Afet çantası oluşturmamız, evimizin zemininin depreme uygun olup olmadığına bakmamız ve depreme dayanıklılık testi yapmamız gerekiyor, evdeki eşyaların sabitlenmesi gerekiyor ve su, doğalgaz, elektrik sayaçlarını kapatmayı bilmemiz gerekiyor bunları öğrenince afete hazır bir aile oluşmuş oluyor” diye ifade etti.
GENEL BİLGİ
Eski UDİM başkanı Doğan Kalafat ise ülkemizde deprem araştırmaları hakkında bilgi verdi. Kalafat yaptığı konuşmada, “Bildiğiniz gibi ülkemiz üç büyük levha arasında. Ülkemizde yaklaşık 90’lı yıllardan itibaren GPS ölçümlerine başlandı. Burada amaç levhaların yıllık ne kadar miktarda yer değiştirdiğini ölçmek. Çünkü bütün tektonik olayların levha hareketlerine bağlıyoruz. Kıyılarımızın kıvrımlı olmasının nedeni de bu tektonik hareketlerdir” dedi.
TEMEL ÖĞELER
Kalafat konuşmasının devamında  depremi olumsuz etkileyen temel öğelere değinerek, “Bunlar Depremin büyüklüğü, depremin süresi, depremin merkeze uzaklığı, zemin cinsi, deprem odak derinliği şeklindedir” dedi. Programın sonunda ise Sakarya Üniversitesi Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü  Murat Utkucu, merkez olarak yaptıkları çalışmalar ve Marmara Bölgesinde ki Deprem tehlikesi hakkında bilgi verdi.  Sinan Çelik

Kaynak: http://www.sakaryayenihaber.com/mobil/80982-sau-de-depremle-ilgili-konferans-duzenlendi-haberi.html