2 Mart 2017 Samsat Adıyaman Depremi Ön Değerlendirme Raporu

0
3621

Yurdumuzun %95’i deprem riski altında, nüfusumuz da %90 bu bölgelerde yaşamaktadır. Dünyanın en aktif faylarından olan Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu Fayı ile birlikte Anadolu plakasını batıya doğru her yıl 2 cm hareket ettirmektedir. Tarihte önemli depremler üretmiş olan bu faylar ve bağlantılı ikincil faylardaki kırılmalar bölgede yer alan yerleşimleri sosyo-ekonomik olarak etkilemiş ve büyük kayıplara neden olmuştur. Ülkemizin en önemli baraj/hidroelektrik santrallerinin de bulunduğu Fırat Nehri’nin Doğu Anadolu fayı tarafından kesilmesi önemli bir risk oluşturmaktadır.

Adıyaman ili Samsat İlçesinde, 2 Mart 2017 tarihinde, saat 14.07’de, 5.5 büyüklüğünde bir deprem ve devamında 4 büyüklüğüne varan artçı depremler meydana gelmiştir. Maddi hasara yol açan depremlerde can kaybı yaşanmamıştır.

Meydana gelen depremlerin yapılar üzerindeki etkilerini incelemek üzere Sakarya Üniversitesi, Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin organizasyonu ile Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Merkez Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Emrah Doğan, Deprem İhtisas Grubu başkanı Yrd. Doç. Dr. Zeki Özcan, üyeler Doç. Dr. Aşkın Özocak ve Yrd. Doç. Dr. Necati Mert 9-10 Mart tarihlerinde bölgeye bir teknik çalışma ziyaretinde bulunmuşlardır.

Ortaya çıkan bu raporda, yazarların sahada yaptıkları gözlemler, hasar belirleme, hasar değerlendirme ve elde edilen kazanımlar, öneriler ile birlikte yer bilimleri açısından değerlendirmeleri de sunulmuştur.

Yazarlar, benzer afetlerin yaşanmaması dileği ile depremden etkilenen yöre halkına geçmiş olsun dilerler.